Odkrycie roli witaminy D w procesach fizjologicznych oraz patologicznych stworzyło duże odgałęzienie w dziedzinie badań nad dietetyką, oraz suplementacją. Wykazano, że stanowi ona czynnik o pozytywnym, wielokierunkowym działaniu wobec m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych. Ponadto w publikacjach [...]
Żelazo jest jednym z najważniejszych składników mineralnych, a jego prawidłowy metabolizm wymaga nieco bardziej złożonego podejścia, niż samo zwiększenie podaży. Zaburzenia poziomu żelaza w organizmie wiążą się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego warto zapobiegać tego typu sytuacjom. Regulacja poziomu żelaza Doprowadzenie poziomu [...]
[...] większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom witaminy B12 znajduje się w mięsie i produktach pochodzenia [...]
[...] to okaże się, że już mniej niż 2 gramy pokryją całe wymagania naszego organizmu. Ze względu również na to, że beta-karoten stanowi materiał wyjściowy do wytwarzania witaminy A, nie ma ryzyka przedawkowania. Witamina B12 Gdy mówimy witamina B12 (kobalamina), pierwszym skojarzeniem najczęściej są produkty pochodzenia zwierzęcego. To [...]
[...] Aby przetestować hipotezę, że witamina C chroni przed spadkiem funkcji poznawczych, naukowcy przeprowadzili badanie w społeczności emerytów w Sydney w Australii. Spożycie witaminy C oceniano na początku badania (1991), a funkcje poznawcze oceniano 4 lata później (1995). Po dostosowaniu do wieku, płci, palenia, wykształcenia, całkowitego [...]
[...] a dieta jest jednym z nich. Co jeść, aby dostarczyć witaminę D? Witaminę D najłatwiej znaleźć w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Przykładem flagowym dla tej witaminy są tłuste ryby morskie. Aby w prosty sposób dostarczyć dawki adekwatne do zapotrzebowania, warto regularnie sięgać po m.in. węgorza (około 1200 IU / 100 g produktu), [...]
W Internecie powszechnie uważa się, że kortyzol jest główną negatywną postacią i że jego oddziaływanie na ustrój jest tylko szkodliwe. Jest to nie tylko błędny, ale i absurdalny pogląd. Kortyzol powstaje w korze nadnerczy, jego wydzielanie zależy od funkcjonowania podwzgórza i przysadki. Jest to bardzo podobna oś dla powszechnie znanej dotyczącej [...]
[...] hodowli zwierząt rzeźnych. Pamiętać jednak przy tym należy, że wykorzystywanie środowisk morskich i żyjących w nich organizmów (głównie alg) do pozyskiwania / produkcji witaminy B12 (kobalaminy), czy DHA (kwasu dokozaheksaenowego), nie należy do najbardziej trafnych wyrazów troski o ekologię. Jednym z zagrożeń, o których wspominają naukowcy, [...]
[...] Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest częściej jako warzywo z powodu niższej kaloryczności i mniej słodkiego smaku. Stanowi cenne źródło witaminy C i przeciwutleniaczy. Ma bardzo niską kaloryczność, dzięki czemu mogą je jeść także osoby będące na diecie. Pomidory dostępne są w sklepach przez cały rok, [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Funkcje witaminy C jako przeciwutleniacza i kofaktora enzymów są dobrze poznane. Jednak jest nie tylko silnym antyoksydantem, badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych. Referencje: Nicholas N. [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Zapewnij organizmowi wszelkich [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
[...] podczas gdy magnez może złagodzić wzdęcia. Podsumowanie Odpowiednio zbilansowana dieta może pomóc znacznie złagodzić nieprzyjemne objawy PMS. Zadbaj, by w Twojej diecie obecne były produkty bogate w magnez, wapń, witaminę D, witaminy z gruby B oraz białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Unikaj nadmiaru soli, słonych przekąsek, alkoholu i kawy.
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
[...] działanie na infekcje wirusowe? I teraz proszę nie włączać trybu „Jerzy Zięba”. Naukowcy wcale nie twierdzą, że poprawa jej stanu zdrowia to wyłączny skutek podawania witaminy C. Nie istnieją żadne przesłanki, by twierdzić, iż dożylne podawanie witaminy C zwalcza koronawirusy (niezależnie SARS 1, SARS 2, MERS-CoV lub inne). Nie wolno [...]
[...] uregulować poziom wody w organizmie. Specjalnie dobrane składniki utrzymują prawidłową masę ciała. 3. SFD Nutrition Biotyna 10 000 Biotyna marki SFD to maksymalna dawka witaminy B7 w porcji! Działanie biotyny ma na celu wsparcie organizmu pod kątem jego wyglądu zewnętrznego. Biotyna odpowiada za znakomicie wyglądającą skórę, włosy i [...]
[...] Chętnie dzieli się wskazówkami dotyczącymi prawidłowego treningu i odpowiedniego odżywiania. W swoim ostatnim biuletynie Arnold omówił skuteczność stosowania multiwitaminy i jej pozytywny wpływ na osoby starsze. Siedmiokrotny zwycięzca konkursu Mr. Olympia mając 76 lat, chce nieco oszukać czas, więc bardzo dba o swój wygląd i zdrowie. [...]
[...] optymalizacja efektów treningu oraz samopoczucia wymaga suplementacji związkami o konkretnych funkcjach, dedykowanymi sportowcom. Kapsułka z witaminami zawiera niezbędne witaminy oraz ekstrakty roślinne (np. z gorzkiej pomarańczy, pokrzywy, zielonej herbaty, żeń-szenia, guarany), które mogą wspierać metabolizm energetyczny i chronić komórki [...]
[...] nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser twarogowy Pistacje i granat dostarczą magnezu, w serze twarogowym znajdziemy pewne ilości witaminy B2. Twarożek wymieszaj z owocami i orzechami. Deser gotowy. Tuńczyk, awokado, brązowy ryż Tuńczyk – podobnie jak inne ryby stanowi źródło naturalnego koenzymu Q10. [...]
Latem upały mogą dać się we znaki trenującym osobom. Wiele osób ucieka wówczas do klimatyzowanych fitness klubów i trenuje w chłodnym pomieszczeniu. Jeśli jednak biegasz, jeździsz na rowerze lub uprawiasz inny sport na świeżym powietrzu, nie unikniesz upałów. Warto w takie dni pamiętać o odpowiednim nawadnianiu się. Pamiętaj o odpowiednim [...]